sep
25
za
2021
Hoorn 70.3-Westfriesland @ markt
sep 25 – sep 26 hele dag
IRONMAN 70.3 Westfriesland Logo

Dash of Dutch Duality

The region of Westfriesland is simply the best Holland has to offer. The landscape is dotted with windmills, polders, and historic and modern villages against a pastoral backdrop. The course exudes the character of the region with historic city centres, dykes and green countryside.

okt
10
zo
2021
4 Mijl Groningen @ 4 Mijl Groningen
okt 10 hele dag
Eindhoven marathon @ Beursgebouw
okt 10 hele dag
Leiden marathon @ Pieterskerk
okt 10 hele dag

 

 

 

MARATHON BESTAAT MEER DAN 2.500 JAAR

De Marathons in Leiden, Rotterdam, New York, Athene, Fukuoka, Berlijn enzovoort. Allemaal hebben ze één ding gemeen: ze hebben allemaal dezelfde historie. Daarom is het reuze interessant voor jou als loper, en eigenlijk ben je dat ook wel aan je stand verplicht, om te weten hoe de marathon nu precies ontstaan is. We kennen allemaal het verhaal van de beroemde boodschapper die ongeveer 42 kilometer moest lopen om de overwinning op de Perzen bekend te maken, maar er schuilt veel meer achter de geschiedenis van de Marathon.

PHEIDIPPIDES

Het verhaal hierboven geschetst is alom bekend. De Grieken hadden in het jaar 490 voor Christus, een overwinning geboekt op de Perzen en dat moest medegedeeld worden aan de Koning. Toentertijd waren er nog geen mobiele telefoons, dus moest Pheidippides van het plaatsje Marathon naar Athene lopen om het nieuws mede te delen. Vandaar ook de naam Marathon.

De officiële afstand, 42 kilometer en 195 meter, van de Marathon is vastgesteld in 1923 en deze werd tijdens de Olympische Spelen van 1908 in Londen voor het eerst gelopen. Er was een parcours uitgezet in de Britse hoofdstad die 42 kilometer lang was. De finish lag 195 meter van het koninklijk huis. Op de dag van de Marathon was de Prins ziek en hebben ze de start verlegd tot voor het raam van de kinderkamer van het koninklijk huis in Windsor Castle, zodat de Prins de start van de Marathon vanuit zijn bed kon bekijken.

Deze historische Marathon werd gewonnen door de Amerikaan John Hayes, nadat de Italiaan Dorando di Desiderio Pietri enkele meters voor de finish gediskwalificeerd werd. Hij kwam het Olympisch stadion binnen lopen en moest nog enkele honderden meters lopen toen hij in elkaar zakte van vermoeidheid. Dit tafereel herhaalde zich enkele keren waarop officials besloten de man naar de finish te dragen. Omdat hij hulp had gekregen, besloot de jury om hem te diskwalificeren.

Nu je weet waarom je 42 kilometer en 195 meter loopt

okt
17
zo
2021
Amersfoort marathon @ Eemlaan
okt 17 hele dag

MARATHON AMERSFOORT

De eerste Marathon Amersfoort werd gelopen tussen Utrecht en Amersfoort. Deze editie is twee maal georganiseerd door de atletiekverenigingen Altis en Hellas, namelijk in 1978 en 1979. Op 29 mei 1978 liepen 244 deelnemers de 42 km, die gewonnen werd door Cees Verhoef uit Vleuten. Een jaar later bij de tweede editie, op zondag 7 mei 1979, startten 170 deelnemers op de 42 km en 612 liepen de halve afstand. Vice versa liep het parcours destijds van de atletiekbaan Maarschalkerweerd in Utrecht via de Berenkuil langs de provinciale weg naar de politieschool de Boskamp te Amersfoort. In het Amersfoortse Leusderkwartier werd nog een lus gemaakt.

Amsterdam marathon @ Olympisch Stadion
okt 17 hele dag
Amsterdam marathon @ Olympisch Stadion | Amsterdam | Noord-Holland | Nederland

Sportorganisatie Le Champion heeft voor de TCS Amsterdam Marathon van de internationale atletiekbond, de World Athletics, het Platinum Label voor Road Races ontvangen. Naast de zes World Marathon Majors (Tokyo, Londen, Boston, Berlijn, Chicago en New York), zijn er slechts zes andere marathons in de wereld die behoren tot deze selecte groep van Platinum Label houders. Amsterdam is de eerste marathon in Nederland die deze status heeft toegewezen gekregen. Het nieuwe label is een erkenning voor de excellente organisatie en het kwalitatief sterke topdeelnemersveld. De 45e editie vindt dit jaar plaats op zondag 17 oktober.

Het parcours in Amsterdam staat bekend om het vlakke, snelle en historische karakter. De start en finish vinden plaats in het historische Olympisch Stadion. Dit laat elk jaar weer een onvergetelijke indruk achter, met dank aan de aanwezigheid van de supporters op de ere- en marathontribune. Het parcours van de Marathon volgt een deel van het parcours van de Olympische Spelen in 1928 langs de Amstel, langs statige herenhuizen en enige molens. Dit landelijke traject biedt fraaie uitzichten (onder meer op de Arena) en geeft een indruk van de enorme bedrijvigheid die dagelijks op de Amstel heerst.

okt
23
za
2021
Rotterdam marathon kidsruns @ Coolsingel
okt 23 hele dag

 

 

 

okt
24
zo
2021
Rotterdam marathon @ Schouwburgplein
okt 24 hele dag

 

 

NN MARATHON ROTTERDAM

okt
30
za
2021
Diepehel Holterbergloop @ Kulturhus, Holten
okt 30 – okt 31 hele dag

De 33ste editie
Het is nog nooit in de geschiedenis van de Diepe Hel Holterberg gebeurd! Maar COVID-19 zette een streep door de 33ste editie. We hebben gewacht, gehoopt en plannen uitgewerkt voor een aangepaste versie, maar helaas kon een grootschalig evenement als de Diepe Hel Holterberg niet gehouden worden afgelopen jaar. We blikken vooruit en met trots delen we daarom de nieuwe datum voor komend najaar. Pak je agenda en noteer het direct; 30 & 31 oktober.
Houd onze social media in de gaten want zodra wij meer weten over de inschrijving en plannen zullen jullie dat ook horen!

nov
14
zo
2021
De Groene Loper run @ Marathonweg
nov 14 hele dag

De Groene Loper Run

De snelle hardloopwedstrijd de Groene Loper Run terug naar Maastricht. Naast een mooi en snel 5 km en 10 km parcours en een halve marathon wordt er voor de derde editie van de wedstrijd een marathon toegevoegd aan het rijtje met afstanden die op de Groene Loper verlopen worden.

De wedstrijd, die bekend staat om parcoursen waar veel PR’s sneuvelen, voert haar deelnemers net als voorgaande jaren grotendeels over de Groene Loper, het gebied bovenop de A2-tunnels in Maastricht.

De Groene Loper

De Groene Loper is het gebied bovenop de A2-tunnels in Maastricht. Waar vroeger de snelweg met het bijbehorende verkeer midden door de stad raasde, ligt nu een prachtige, groene omgeving waar mensen samenkomen om te wonen, werken en recreëren. Met het feestelijke openingsweekend van de Groene Loper in 2018 werd het gebied figuurlijk teruggegeven aan de stad.

Weet u nog?

Voordat de tunnel eind 2016 in gebruik werd genomen, konden bezoekers nog één keer door de tunnelbuizen wandelen en fietsen. Tijdens dit Tunnelweekend werd ook de A2-Tunnelrun for Charity georganiseerd. Liefhebbers kregen de kans om één keer door de tunnelbuizen te rennen. Het was een waar spektakel en zo’n 1700 hardlopers genoten van het unieke parcours. Toen werd al gesproken over een Groene Loper Run.